Program Frogvle

07 September 2018 | Aktiviti Terkini

Pada Khamis, 06 September 2018, telah diadakan satu Program Frogvle yang telah dijalankan di Pusat Internet Felcra Sungai Ara. Kelas ini merupakan kerjasama antara pihak PI Felcra Sungai Ara dan pihak Sekolah Kebangsaan Felcra Sungai Ara (SKFSA) dalam memberikan penerangan dan garis panduan berkaitan cara pengunaan laman web sekolah dan Frogvle mengikut garis panduan Kementerian Pelajaran Malaysia. Program ini telah bermula pada jam 3.30 petang dan berakhir pada jam 5.00 petang.

Setiap pelajar telah diberikan id dan kata laluan untuk mendaftar masuk ke laman web sekolah. Id dan kata laluan juga turut diberikan kepada ibubapa dan guru untuk memudahkan mereka mendaftar masuk ke laman web sekolah. Di dalam laman web tersebut, setiap pelajar boleh menyunting laman web mereka mengikut kreativiti mereka sendiri. Selain itu, ibubapa boleh mendaftar masuk mengikut id dan kata laluan yang telah diberikan untuk memantau perkembangan sekolah dan juga anak mereka. Di samping itu, guru-guru boleh memuat naik latihan dan juga kerja rumah kepada pelajar-pelajar menerusi laman web sekolah ini.

Selain itu, pelajar juga boleh membuat latihan dan ulang kaji pelajaran melalui laman Frogvle ini kerana setiap pelajar telah diberikan akses untuk membuka laman berkenaan. Pelajar juga boleh menyunting templet-templet yang telah disediakan di laman tersebut seperti tarikh-tarikh penting. Pada program kali ini, para pelajar dari tahun 2 diminta untuk melengkapkan latihan matematik yang di bimbing oleh guru matematik. Mereka perlu menyiapkan latihan yang telah diberikan dengan betul. Dengan adanya laman Frogvle ini, ianya akan menggalakan lagi para pelajar untuk mengulangkaji pelajaran secara atas talian dengan menggunakan laman Frogvle ini.

Berikut adalah gambar sepanjang aktiviti ini dijalankan:

Kembali Ke Atas

kembali